Tanssilava ja -ravintolakulttuuri on aivan perinteisen suomalaista. Tanssiminen on aina kuulunut suomalaisiin juhliin ja vuosisatojen ajan tanssimisella on ollut sija suomalaisessa kulttuurissa. Usean vuosikymmenen ajan perinteinen tanssimusiikki oli osa kaikenikäisten suomalaisten elämää ja nuoret odottivat ripille pääsyä, jonka jälkeen monen oli lupa alkaa käydä tansseissa. Viimeisten vuosikymmenten ajan tanssikulttuuri on kuitenkin ollut laskusuhdanteessa. Vanhoja tanssilavoja on jopa purettu ja tanssiravintolat on valjastettu vaihtoehtoiseen käyttötarkoitukseen kuten ruokaravintoloiksi ja liikuntapaikoiksi.

Kuten muuallakin Suomessa, myös Helsingin keskustan tanssipaikkatarjonta on suorastaan romahtanut viime vuosina. Kuitenkin tanssimusiikilla ja -ravintoloilla on edelleen paikka suomalaisten sydämissä. Ja vaikka tanssilavoja ja ravintoloita onkin eniten pienemmillä paikkakunnilla, osataan sitä tanssia pääkaupunkiseudullakin. Malmin Työväentalolla järjestetään edelleen viikoittain torstaisin ja perjantaisin perinteiset tanssit liveorkesterin tahdittamana. Lisäksi helsinkiläiset tanssivat useissa keskustan karaokepaikoissa tai lähtevät hieman kauemmas löytääkseen perinteisiä tanssipaikkoja.

Helsingin tanssiperinteet

Ravintola Vanha Maestro oli Helsingin suosituin tanssipaikka usean vuosikymmenen ajan. Fredrikinkadulla vuodesta 1967 toiminut ravintola oli paljon muutakin kuin tanssiravintola. Sinne mentiin paitsi kuuntelemaan liveorkesterien esityksiä ja tanssimaan, myös ruokailemaan, tapaamaan ystäviä tai uusia tuttavuuksia sekä nauttimaan viihteestä kuten Miss Maestro -kilpailuista.

Hurmio-klubi perustettiin vastareaktioksi tanssipaikkojen häviämiseen Helsingistä. Vuonna 2016 toimintansa aloittanut tanssiklubi toimi Mannerheimintiellä Virgin Oil Companyn tiloissa ja se veti paikalle niin varttuneempaa tanssikansaa kuin nuorempiakin musiikin ystäviä. Tanssi-illan ikärakenne riippui yleensä siitä, minkä yhtyeen tai laulajan live-esitys oli kulloinkin kyseessä. Klubin toiminta jäi kuitenkin melko lyhytaikaiseksi, sillä se lopetti tanssi-iltansa vuonna 2019.

Tanssipaikkoja haetaan hieman kauempaakin

Helsinkiläiset lähtevät usein etsimään tanssilavoja ja -ravintoloita hieman pääkaupunkia kauempaa. Osa suuntaa risteilylle Ruotsiin tai Tallinnaan, sillä risteilyillä pääsee edelleen kokemaan aitoa tanssiravintolatunnelmaa. Laivojen viihdetarjontaan kuuluu tanssia jokaisena iltana ja hieman nimekkäämmät artistit viihdyttävät matkustajia yleensä viikonloppuisin.

Lisäksi Helsingistä ei tarvitse lähteä Vantaata pidemmälle, kun jo voi löytää perinteisen tanssilavan. Pavi toimii aina toukokuusta lokakuuhun asti ja järjestää myös erilaisia tanssikursseja. Esiintyjinä toimivat perinteiset suomalaiset esiintyjät, kuten esimerkiksi Markku Aro, Väriloiste sekä Puolikuu.