Tanssi on terveellinen harrastus

Liikkuminen on ollut aina suosittua suomalaisten keskuudessa, jota on osin tehty myös pakon sanelemana. Ehkä kaikkein perinteisintä huvia Suomessa on ollut tanssiminen ja ennen miltei joka kunnasta on löytynyt tanssilava. Niissä on soinut erityisesti pelimannimusiikki, joka on ollut kaikkein aidointa kansanmusiikkiperinnettä. Sen pohjalta on syntynyt myös suomalainen iskelmä, jota soitetaan miltei jokaisessa suomalaisessa tanssipaikassa.

Tanssi on myös erittäin terveellinen harrastus. Se on ensisijaisesti erittäin hyvää liikuntaa, joka tukee kehon kokonaisvaltaista hyvinvointia. Se ei rasita vartaloa liikaa, jonka lisäksi se on erittäin turvallinen laji, jossa loukkaantumisia tapahtuu vain ani harvoin. Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, etteikö tanssista puuttuisi vauhtia ja nopeita tilanteita. Pikemmin päin vastoin, sillä saa oivallista rasitusta ruumiille, mutta koska tanssissa kontakti toiseen on aina hellää, sattuu siinä vain harvoin. Näistä syistä tanssi soveltuu myös varttuneemmalle väelle. Tanssin voimaannuttava vaikutus liittyy kuitenkin sen sosiaaliseen aspektiin. Tanssi perustuu vuorovaikutukseen muiden ihmisten kanssa, mikä tekee siitä seurallista ja hauskaa. Tanssia harjoitellaan porukassa ja sitä myös tanssitaan yhdessä.

Tanssiminen Helsingissä

Ennen kännyköiden ja internetin keksimistä, tanssilavat olivat erityisen suosittuja paikkoja puolison tapaamiseen. Iso osa etenkin vanhempien suomalaisten rakkaustarinoista ovat saaneet alkunsa juuri tanssilavoilta. Vaikka tanssilavojen rinnalle on tullut muitakin vaihtoehtoja, on tanssin pyörteissä ja huumassa edelleen mahdollista löytää itselleen mielitietty.

Varsinaiset tanssilavat ovat valitettavasti jo täysin kadonneet Helsingistä, joskin perinteisiä tansseja järjestetään pääkaupunkiseudulla. Erityisen suosittuja ovat erilaiset vapputanssit ja kesätanssit, joita järjestetään usein keskusta-alueen ulkopuolella.

Monet tanssin ystävät pyrkivät usein välttämään yökerhoja, sillä niitä ei enää koeta trendikkäiksi tanssikansan keskuudessa. Kenties juuri tästä syystä latinalaiset tanssit ovat nostaneet suosiotaan erityisesti Helsingissä. Erilaisia nk. lattari-iltoja järjestetään käytännössä joka viikko, ja isompia juhlia kuukausittain. Tietoa löytyy helposti internetistä eri sivustoilta.

Latinalaisia tansseja, kuten salsaa, bachataa ja kizombaa voi opetella monissa pääkaupunkiseudun tanssikouluissa. Monet näistä kouluista järjestävät sekä alkeiskursseja että erilaisia jatko- ja erikoisjatkokursseja. Tanssijalta ei myöskään edellytetä omaa paria, sillä tunneilla vaihdetaan pareja.